Att grava öring eller lax själv är både enkelt och billigt! Blir det över går det utmärkt att frysa in (håller ca 3 mån)
Ingredienser
- 800 g lax eller öringfilé (tinad fryst)
- 1 – 1 1/2 tsk vitpepparkorn (hela)
- 3 msk socker
- 3 msk salt
- 1 dl hackad dill
Gör så här:
Ta bort benen ur fisken men låt skinnet sitta kvar, mortla vitpeppar grovt och blanda i socker och salt, hacka dillen grovt. Strö över saltblandningen på köttsidan av filéerna, lägg på dill och lägg ihop 2 filéer med köttsidorna mot varandra. Lägg i en påse och knyt ihop, försök få ut all luft. Lägg påsen i en form i kylen (2 dagar för lax, 1- 1 1/2 dag för öring). Vänd påsen 2 ggr per dag. Provsmaka om du tycker fisken är färdig, häll bort vätskan och skrapa bort alla kryddor (annars fortsätter fisken gravas och kan bli för salt). Skiva upp och servera med kokt potatis och gravlaxsås!
Gravad lax/öring håller ca 1 vecka i kylskåp.