Friterad abborre med Västerbottensmos och remouladsås

Denna rätt, hemma kallad ”farfar-fisk”, är svårt att bli less på! Svärfar fiskar på sommarhalvåret och är en riktig legend på att filéa abborre, såklart till min stora förtjusning!20190821_113440

Ingredienser, 4 portioner

  • 600 g abborrfiléer
  • 2 ägg
  • Mjöl
  • Ströbröd
  • 1 liter solrosolja

Västerbottensmos

  • 1 sats  potatismos 
  • 75 g riven Västerbottensost

Remouladsås

  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 dl majonnäs
  • 2 dl hackade pickles
  • Salt, currypulver, gurkmeja

Tillbehör

  • Grönsallad

Gör så här:

Remouladsås: Hacka picklarna och lägg i en skål tillsammans med crème fraiche, majonnäs och kryddor. Rör om ordentligt och ställ kallt.

Panera och fritera abborren: Dela filéerna och salta dom lätt. Ta fram 3 djuptallrikar och häll mjöl, ströbröd och uppvispade ägg i var sin. Vänd först filéerna i mjöl, skaka av överflöd och doppa sedan i ägg. Här är det toppen att använda en stektång! Plocka upp och låt rinna av lite innan den läggs i ströbrödet. Vänd flera gånger och tryck in ströbrödet så det blir en hård skorpa på fisken. Gör i ordning all fisk och lägg undan på en tallrik.

Det går även bra att steka, ha då rikligt med smör och hög temperatur så den får en fin yta. Häll oljan i en stor kastrull (oljan ska inte nå högre än 1/3 av kastrullen) och hetta upp till 180 grader. Jag brukar ha ett stort lock att hålla mot kastrullen när jag lägger i fisken ifall det skulle sprätta. Lägg i några filéer i taget och fritera tills de flyter upp och fått en fin färg, ca 2 min. Plocka upp men en hålslev (metall) och lägg på hushållspapper en stund, sedan på ett uppläggningsfat.

Västerbottensmos: Följ beskrivning för potatismos och rör ner Västerbottensosten.

Servera med en grönsallad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s