En riktigt fin, mör flankstek är tio gånger godare än filé!
Ingredienser 4 portioner
Flankstek och sky
- 800 g flankstek
- Salt och peppar
- Olja och smör till stekning
- 1 1/2 dl vatten
- 1 msk konc. kalvfond
- 1 tsk kinesisk soya
- Majsstärkelse + kallt vatten
Chipotle-bearnaise
- 1 sats bearnaise
- 2 msk chipotle BBQ-sås
Puré av palsternacka och potatis
- 400 g palsternacka
- 600 g potatis
- 50 g smör
- 1 dl grädde
- Salt
Tillbehör
- 400 g små tomater på kvist
- Svartrot eller bladpersilja att garnera med
Gör så här:
Chipotle-bearnaise: Följ receptet för bearnaise och tillsätt chipotle BBQ-sås.
Puré av palsternacka och potatis: Skala och koka palsternacka och potatis mjuk, pressa och tillsätt smör och grädde. Smaka av med salt.
Flankstek och sky: Dela flanksteken i 4 bitar och gnid in salt och peppar. Hetta upp en panna med smör och olja och bryn köttet på alla sidor ordentligt. Lägg köttet i en ugnsform och stek färdigt i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 55 grader. Låt vila.
Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt fond, soya och red till önskad konsistens.
Ugnsbakade tomater: lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över lite olja och salt och baka i ugnen på 225 grader tills de börjar spricka i skalet.
Servera flanksteken med lite sky, potatis och palsternackspuré, ugnsbakade tomater och chipotle-bearnaise, garnera med friterad svartrot eller bladpersilja!