Norrlandskusten möter västkusten! Den perfekta fiskgrytan om man har lite av varje i frysen, både enkelt och gott
Ingredienser 6 portioner
- 600 g fiskfilé (abborre, sik och röding på bilden)
- 500 g blåmusslor med skal
- 500 g räkor eller kräftor med skal (havskräftor på bilden)
- 250 g blandade cocktailtomater
- 1 gul lök
- 1 fänkål
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk cayennepeppar
- 1/2 g saffran (1 påse)
- 1 1/2 msk tomatpuré
- 1 kvist timjan
- 8 dl fiskbuljong
- 1 dl torrt vitt vin
- Olja till stekning
- Salt och vitpeppar
Saffranscréme
- 2 dl crème fraiche
- 1/2 g saffran (1 påse)
- 2 vitlöksklyftor
- Salt och vitpeppar
Tillbehör
- Bröd
- Timjan
Gör så här:
Saffranscréme: Pressa vitlöken och blanda med övriga ingredienser, låt stå kallt någon timme innan servering.
Buillabaisse: Skala räkor/kräftor och tvätta musslorna, släng de musslor som inte sluter sig. Hacka lök, vitlök och fänkål och fräs i en stekpanna med olja. Tillsätt fiskbuljong, vin, tomatpuré, saffran, cayennepeppar, paprikapulver, fänkålsfrön, timjan och skalen från räkor/kräftor. Låt småkoka 30 min under lock. Sila av buljongen och koka upp, tillsätt musslorna och koka under lock 3-5 min, släng de musslor som inte öppnat sig.
Skär fisken i lagom stora bitar. Smaka av buljongen med salt och peppar och tillsätt fisk, skaldjur och halverade tomater. Låt sjuda några minuter.
Servera med saffranscréme och ett gott bröd, garnera med timjan!