Ärtsoppa med fläsk

Ärtsoppa är en älskad klassiker! Perfekt att göra storkok av och frysa in till kalla vinterdagar

1

Ingredienser, 6 portioner

  • 500 g torkade gula ärtor
  • 2 l kyckling/hönsbuljong
  • 2 gula lökar
  • 400 g sidfläsk
  • 2 tsk mejram
  • 1 tsk timjan

Tillbehör

  • Färsk mejram
  • Senap

Gör så här:

Blötlägg ärtorna över natten. Skölj ärtorna och lägg i en stor gryta tillsammans med fläskbiten och häll på buljongen. Koka under lock ca 40 min, skumma av och ta upp alla skal som flyter till ytan (hålslev funkar bra). Tillsätt den hackade löken och koka ytterligare 20-30 min. Ta upp fläsket och låt det svalna, skär bort svålen och tärna köttet. Lägg tillbaka köttet i soppan och späd med vatten om den blivit för tjock. Smaka av med ev mer salt om det behövs.

Servera med färsk mejram och en god senap!