Kalops gillas av stora och små och gör sig väldigt bra i matlådan!
Ingredienser 8 portioner
- 800 g grytbitar av älg
- 1,2 l vatten
- 1/2 dl koncentrerad viltfond
- 2 st lagerblad
- 2-4 märgben
- 6 korn kryddpeppar
- 3 torkade enbär
- 3 schalottenlökar
- 1/4 kruka färsk timjan
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 20 g torkade kantareller (200 g färska, hälften om det är trattkantareller)
- 1 msk kinesisk soya
- 3 msk majsstärkelse + 3 msk kallt vatten
- Salt och peppar
Tillbehör
- Kokt ris
- Färsk timjan
Gör så här:
Lägg grytbitarna i en kastrull, fyll ordentligt med vatten och låt koka ca 5 min. Häll av vattnet och skölj av grytbitarna ordentligt med kallt vatten. Detta gör man för att få kalopsen klar och inte grumlig.
Skölj ur kastrullen och lägg tillbaka köttet, häll på 1,2 l vatten och tillsätt märgben, fond, lagerblad, kryddpeppar, enbär, grovhackad schalottenlök och timjan. Koka upp och låt sjuda under lock i 90 min. Prova att ta upp en köttbit och se om den är tillräckligt mör.
Sila av buljongen i en annan kastrull och tillsätt klyftad lök, skivade morötter och torkade kantareller (använder du färska kan de smörstekas vid sidan av och tillsättas innan servering). Koka ca 10 min. Tillsätt soya och majsstärkelse utrört i kallt vatten under omrörning, koka upp och låt koka ca 5 min. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Lägg i kött och märgben och servera med kokt ris och färsk timjan!