Älgfilè med madeirasås, smörstekta trattkantareller och hasselbackspotatis

Första gången jag provar älgfilè, vilket kött! Mört som smör! Med madeirasås, hasselbackspotatis och smörstekta trattisar kan det inte bli annat än succé!  1

Ingredienser 4 portioner

Älgfilé 

  • 600 g älgfilè
  • Färsk timjan
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt, grovmalen svartpeppar och rosépeppar
  • Smör och olja till stekning

Madeirasås

  • 2 schalottenlökar
  • 4 enbär
  • 1 dl madeiravin
  • 4 dl kalvfond
  • 1 lagerblad
  • 1/2 msk kinesisk soya
  • Majsstärkelse + kallt vatten

Hasselbackspotatis 

  • 800 g fast potatis (helst ungefär lika stora)
  • 100 g smör + 1/2 dl solrosolja
  • Salt
  • Ströbröd

Tillbehör 

  • Smörstekta trattkantareller
  • Färsk timjan

Gör så här:

Älgfilè i ugn: Putsa filén, salta och gnid in med grovmalen svart och rosépeppar. Knyt ihop med steksnöre och bryn i het panna på alla sidor tillsammans med färsk timjan och vitlök. Stek klar i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 55 grader. Låt vila ca 30 min.

Om du inte har 2 ugnar: stek potatisen klar först, låt ugnen svalna och stek köttet sen. Låt potatisen varmhållas i eftervärmen.

Älgfilè Sous vide: Putsa filén, salta och gnid in med grovmalen svart och rosépeppar. Lägg i vakuumpåse tillsammans med färsk timjan, vitlök och några klickar smör. Förslut vakuumpåsen och lägg i ett 54,5 grader vattenbad i 8 timmar. Ta ur filén och bryn i het panna med smör och olja.

Madeirasås: Hacka schalottenlök och bryn i en kastrull med lite smör, tillsätt enbär och madeiravin. Låt koka någon minut och tillsätt sedan kalvfond, lagerblad och soya. Låt koka 10 min, sila av och red med majsstärkelse utrört i kallt vatten. Koka ytterligare någon minut, varmhåll.

Hasselbackspotatis: Skala potatisen och skär bort en liten skiva på undersida (så att de inte rullar runt på plåten), skär sedan skåror. Man kan lägga potatisen bredvid en skärbräda så att man inte skär igenom. Lägg potatisen på en plåt. Smält smör och blanda med olja, pensla potatisen och grädda ca 20 min, pensla igen och strö på ströbröd, grädda ytterligare ca 20 min tills de fått fin färg. 

Skär upp den väl vilade filén och servera med tillbehören, garnera med färsk timjan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s