Älgfärslimpa med gräddsås och tranbär

Nytt förbättrat recept! Detta är en klassisk favorit för både stora och små här hemma20190821_110442

Ingredienser 6 portioner (1 limpa)

Älgfärslimpa

  • 300 g älgfärs
  • 300 g fläskfärs
  • 1 stor gul lök
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1,5 dl grädde
  • 1 msk färsk finhackad timjan
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 – 1 1/2 pkt bacon

Gräddsås

  • 3 dl grädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 tsk kinesisk soya
  • Majsstärkelse + kallt vatten

Tillbehör

  • Potatismos eller kokt potatis
  • Kokt broccoli
  • Tranbär eller lingonsylt
  • Ärtskott att garnera med

Gör så här:

Älgfärslimpa: Vispa upp ägget och blanda med grädde, ströbröd, salt, peppar, timjan och finhackad lök. Rör ihop med älg och blandfärs.

Klä insidan av en brödform med bacon (det ska hänga ut från kanterna en bit), kortsidorna behöver inte täckas. Häll i färs-smeten och tryck med en sked så att det blir jämt fördelat, vik över baconet så det täcker hela limpan. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 30 min. Ta ut limpan och häll ut vätskan som samlats i formen. Vänd upp limpan på en plåt och grädda ytterligare (225-250 grader) tills den fått fin färg. Låt vila en stund innan du skivar upp den.

Gräddsås: Koka upp grädde, mjölk, kalvfond och soya, red av till önskad konsistens och låt småkoka ca 5 min.

Servera älgfärslimpan med potatismos, kokt broccoli, gräddsås och tranbär!

2 reaktioner till “Älgfärslimpa med gräddsås och tranbär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s