Nytt förbättrat recept! Detta är en klassisk favorit för både stora och små här hemma
Ingredienser 6 portioner (1 limpa)
Älgfärslimpa
- 300 g älgfärs
- 300 g fläskfärs
- 1 stor gul lök
- 1 tsk salt
- 1 ägg
- 1/2 dl ströbröd
- 1,5 dl grädde
- 1 msk färsk finhackad timjan
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 – 1 1/2 pkt bacon
Gräddsås
- 3 dl grädde
- 1 1/2 dl mjölk
- 3 msk koncentrerad kalvfond
- 1 tsk kinesisk soya
- Majsstärkelse + kallt vatten
Tillbehör
- Potatismos eller kokt potatis
- Kokt broccoli
- Tranbär eller lingonsylt
- Ärtskott att garnera med
Gör så här:
Älgfärslimpa: Vispa upp ägget och blanda med grädde, ströbröd, salt, peppar, timjan och finhackad lök. Rör ihop med älg och blandfärs.
Klä insidan av en brödform med bacon (det ska hänga ut från kanterna en bit), kortsidorna behöver inte täckas. Häll i färs-smeten och tryck med en sked så att det blir jämt fördelat, vik över baconet så det täcker hela limpan. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 30 min. Ta ut limpan och häll ut vätskan som samlats i formen. Vänd upp limpan på en plåt och grädda ytterligare (225-250 grader) tills den fått fin färg. Låt vila en stund innan du skivar upp den.
Gräddsås: Koka upp grädde, mjölk, kalvfond och soya, red av till önskad konsistens och låt småkoka ca 5 min.
Servera älgfärslimpan med potatismos, kokt broccoli, gräddsås och tranbär!
Hur många ägg? Dessa finns inte nämnda i receptet
GillaGilla
Hej!
Ojdå! Well spotted! Det ska vara 1 ägg 😁👌
GillaGilla