Älgchili på tunnbröd

Taco-time i norrland!

1

Ingredienser

Älgchili

  • 1 kg älgkött (grytbitar, ytterlår eller annat grovt kött)
  • 75 g rökt sidfäsk
  • Olja till stekning
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 chipotle-chili (eller chili-flakes och 1 krm liquid smoke)
  • 2 röd chili (spansk peppar)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk kinesisk soya
  • 330 cl ljus ale
  • 1 msk konc. kalvfond
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk mald koriander
  • 2 tsk torkad oregano

Vitlökssås (eller färdig crémefraiche med vitlökssmak)

  • 2 dl crémefraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • Mjukt tunnbröd eller tortillabröd
  • Sallad
  • Tomat
  • Rödlök
  • Riven Västerbottensost

Gör så här:

Älgchili: Skär köttet i stora tärningar och bryn i het panna med olja. Lägg över i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grovhackad lök och pressa i vitlöken. Finhacka chili, chipotle-chili och fintärna sidfläsk. Tillsätt övrig ingredienser och låt koka under lock 3 timmar eller tills köttet faller isär helt och hållet. Dra isär köttet och blanda ordentligt.
Vitlökssås: Blanda alla ingredienser och låt stå svalt någon timme innan servering.
Servera chilin på mjukt tunnbröd med valfria tillbehör, toppa med riven Västerbottensost!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s