Taco-time i norrland!
Ingredienser
Älgchili
- 1 kg älgkött (grytbitar, ytterlår eller annat grovt kött)
- 75 g rökt sidfäsk
- Olja till stekning
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 2 chipotle-chili (eller chili-flakes och 1 krm liquid smoke)
- 2 röd chili (spansk peppar)
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk kinesisk soya
- 330 cl ljus ale
- 1 msk konc. kalvfond
- 1 tsk paprikapulver
- 2 tsk mald spiskummin
- 2 tsk mald koriander
- 2 tsk torkad oregano
Vitlökssås (eller färdig crémefraiche med vitlökssmak)
- 2 dl crémefraiche
- 1 dl majonnäs
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk torkad oregano
- 1 krm salt
Tillbehör
- Mjukt tunnbröd eller tortillabröd
- Sallad
- Tomat
- Rödlök
- Riven Västerbottensost
Gör så här:
Älgchili: Skär köttet i stora tärningar och bryn i het panna med olja. Lägg över i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grovhackad lök och pressa i vitlöken. Finhacka chili, chipotle-chili och fintärna sidfläsk. Tillsätt övrig ingredienser och låt koka under lock 3 timmar eller tills köttet faller isär helt och hållet. Dra isär köttet och blanda ordentligt.
Vitlökssås: Blanda alla ingredienser och låt stå svalt någon timme innan servering.
Servera chilin på mjukt tunnbröd med valfria tillbehör, toppa med riven Västerbottensost!