Burgare är gott att göra på alla sorters kött, här kommer recept på en älgburgare med sourcream-pepper dressing, coleslaw och krispiga lökringar!
Ingredienser 8 portioner
Älgburgare
- 1 kg älgfärs
- Salt, svartpeppar och rosépeppar
Sourcream-pepper dressing, 3 dl
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl majonnäs
- 2 tsk hela svartpepparkorn
- 2 tsk hela rosèpepparkorn
- 1 krm salt
- 2 krm lökpulver
- 1 tsk socker
Krispiga lökringar
- 2 stora gula lökar
- 1 dl öl
- 1/2 dl potatismjöl
- 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk lökpulver
Tillbehör
- 8 hamburgerbröd
- Coleslaw
- Krispsallad
- Rödlök
- Knaperstekt bacon
Gör så här:
Burgare: Forma 8 burgare för hand eller i en press. Stek på hög värme med olja och smör tills de fått en fin yta, lägg i en ugnsform och stek färdigt i ugnen på 150 grader ca 5 min. Burgarna ska ha en innertemperatur på ca 50 grader. Rosta brödet och skär upp tillbehören.
Sourcream-pepper dressing: Mortla pepparkornen och blanda med övriga ingredienser. Gör den dagen innan och låt den stå till sig över natten!
Krispiga lökringar: Vispa ihop öl, mjöl, potatismjöl, salt och lökpulver till en jämn smet. Skär löken i skivor (inte alltför tunna) och plocka isär ringarna. Vänd lökringarna i potatismjöl, doppa i frityrsmeten och fritera i en tjockbottnad panna med olja (180 grader) tills de fått en fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.
Det mesta går att göra i förväg, egentligen allt utom att steka burgarna och att fritera lökringarna.
Servera burgarna med tillbehör och nyfriterade lökringar!